Nyheter

Tolken Jennie, mötesordförande Malin och sekreterare Gunilla.

FSDB:s kongress i Uppsala: “Äntligen igång”

I dag börjar 2024 års kongress i Uppsala.
– Kongressen kommer att fatta beslut som kommer att vara oerhört viktiga för nya styrelsen, tillsammans med regionala förseningar, för att fortsätta vår kamp för rätt till de stöd och insatser som vi behöver för att vara delaktiga i samhället, säger FSDB:s ordförande Klas Nelfelt.

Klas och Emil står bredvid varandra utomhus bland gröna träd i solen.

Svenska teckenspråkets dag firas: “Jag känner mig stolt”

I dag är det 43 år sedan det svenska teckenspråket officiellt erkändes av Sveriges riksdag, vilket gav döva rätt till teckenspråk som modersmål i skolorna.
– Jag känner mig stolt över att ha teckenspråket som mitt första språk, tecknar Emil Bejersten.

En kvinna håller i ett plakat. Hon står på scen och blickar ner över folkmassan som samlats i soliga Piteå.

Hundratals demonstrerade för Evelina: “Man tappade hakan”

Närmare 300 personer slöt upp till ett demonstrationståg i Piteå 1 maj för att visa sitt stöd för Evelina Lindberg – en ung kvinna med dövblindhet som blivit av med sitt personliga stöd. Bittan Lidbom, ordförande i FSDB Nord.
– Det var fantastiskt att se vilket stöd som fanns. Man tappade hakan och kände sig både glad, stolt och tårögd, säger Bittan Lidbom.

En porträttbild av Wandi, som har mörkt och lite grått långt uppsatt hår. Han är klädd i en röd, grön och blå tröja. GP:s logotyp.

Wandi Lundgren nekas LSS – efter nästan 30 år

Wandi Lundgren har dövblindhet. I lite drygt 30 år har han haft assistans. Sedan kom det oväntade beskedet: hans LSS-stöd helt skulle helt dras in.
– De drar bort mattan under mina fötter och jag kan inte längre själv bestämma över mitt liv, säger han till Göteborgs-Posten.

Ann-Louise Rolness har långt mörkt hår. Hon håller om labradoren Joxa och ler.

Ledarhunden: En nyckel till frihet och självständighet

FSDB-medlemmen Ann-Louise Rolness har precis fått ny ledarhund. Labradoren Joxa har gett henne möjligheten att vara ute i skog och mark – och dessutom har hon fått en trogen följeslagare.
– Det är en sån lycka, säger hon.

Klas Nelfelt har grått hår och grått skägg. Han är klädd i vit skjorta och kavaj.

FSDB: “Stoppa ansvarsglidningen nu”

Förbundet Sveriges Dövblinda vill se en tydligare lagstiftning om vem som bär ansvaret för att garantera att alla människor får det stöd de behöver, skriver ordförande Klas Nelfelt.
Evelina Lindberg under en demonstration i Piteå, klädd i varselväst.

Evelina Lindberg: Dramatisk nedmontering av vardagligt stöd

Evelina Lindberg, en person med dövblindhet, har under de senaste fem åren upplevt en dramatisk nedmontering av sitt vardagliga stöd. Piteå kommun har beslutat att ersätta hennes personliga stöd med hemtjänst, där personalen saknar förmåga att kommunicera med henne.

FSDB:s ordförande på internationella möten

I oktober månad var FSDB:s ordförande Klas Nelfelt på resande fot. Han deltog på Dövblindas Nordiska Samarbetskommittés (DBNSK) möte i Köpenhamn tillsammans med Cia Grönborg och åkte även till Tallinn med Bert Liljeholm Brännström.

Dövblindteamet i region Stockholm fyller 20 år

Vi vill uppmärksamma Dövblindteamet i region Stockholm som fyller 20 år i år! Grattis och tack för ert fantastiska arbete. Gunilla Kvist är sedan fem år tillbaka enhetschef för Habilitering & Hälsa, Döv-och Dövblindteamet & Taltjänst. FSDB träffade henne i veckan för att gratulera till jubileet.
keyboard_arrow_up